3-й тур чемпіонату обіцяє порадувати найбільш непередбачуваними результатами.

Отож, від 12-го лютого у перед-фінальні бої 3-го туру вступає молода поросль і надія українського волейболу, сукупно - 116 команд юнаків і юнок від 13-ти до 17-ти років п’яти вікових категорій. Щоправда, дівчата 2004 р. н. і хлопці 2007 р. н. «добиватимуть» 13-16 і 19-23 лютого 2-й тур, відповідно, у Луцьку та Вінниці. А ось вісім дівочих команд 2003 р. н. з’їдуться до Харкова уже на фінальні поєдинки. Але це буде аж 10-15 березня. Окрім перелічених міст, волейбольно-дитячі (дівчачі) пристрасті вируватимуть протягом лютого-березня у Стрию на Львівщині, Полтаві, Кременчуці, Світловодську на Кіровоградщині та у Білій Церкві. Хлопчачі – у Харкові, Бахмуті на Донеччині, Києві, Полтаві, Коростені на Житомирщині, Луцьку, Первомайську на Миколаївщині.

Що ж, баталії за рівнем своєї захопливості та непередбачуваності знову очікуються ще ті. Адже навіть тренери нинішніх аутсайдерів попереджають лідерів: наші вам ще покажуть!

А тепер перелічимо найбільш вірогідних претендентів на високі місця, згідно результатів двох попередніх турів. Почнімо з наймолодших дівчат 2007 р. н. Тут, набравши 23 очки, перед ведуть юнки прилуцької (Чернігівська обл.) ДЮСШ, 20 очок мають полтавчанки (СДЮСШОР-2).

У фаворитах команд 2006 р. н. перебувають галичанки - «Тернопіль-ДЮСШ-ТНЕУ» і кременчуцький «Нафтохімік» - у них 24 і 23 очки відповідно.

Ще одні галичанки, але з категорії на рік старше - зі стрийської ДЮСШ - почуваються ще більш впевненіше, бо, маючи ті ж 24 очки, випереджаю своїх найближчих суперниць – полтавчанок (СДЮШОР №2) – аж на 7 очок.

Тепер - дівчата 2004 р. н., які, як сказано вище «добиватимуть» 2-й тур. Тут у лідерах білоцерківський «Спортліцей» з 12-ма очками. З мінімальним відставанням у одне очко від «ліцеїсток» - лучанки з ОДЮСШ, від яких, теж лише на одне очко, відстала збірна Вінницької області, яка базується у містечку Калинівка. Можна припустити, у дівчаток цієї вікової категорії очікується недитяче «рубілово», бо четвертою у турнірній драбині – збірної Херсонської області (м. Скадовськ) – знову ж лише на одне очко менше, ніж у вінничанок.

І, нарешті, 17-річні «бабусі», яких очікує вже безпосередньо фінальний тур. Чи варто тут очікувати «high voltage» (високої напруги), коли у харків’янок (ХОВУФКС) - 27 очок, у «Спортліцея» з Білої Церкви – 24, у МХП-ОСДЮСШ із Вінниці, що на третьому місці – 20, і такий же очковий відрив команд простежується до самого низу? Хтозна...

Юнаки… Тобто, хлопчики 2007 р. н., які у лютому «добиватимуть» 2-й тур, визначаючись, хто ж лупцюватиме м’яча у фінальних битвах наприкінці березня. Тут у лідерському стані справжня тіснява: у полтавчан (СДЮСШОР-2) і у збірної Вінницької області – по 11 очок, у «Сокаля» з однойменного містечка на Львівщині – 10.

Не менша інтрига спостерігається і у хлопців 2006 р. н., де в лідерах перебувають «Вінниччина» з Вінниці і КДЮСШ-1 з Луцька, у яких, відповідно, 17 і 15 очок. А от у КНПЗ КДЮСШ № 2 з Чернігова, що перебуває на третій сходинці, на одно очко… більше, аніж у лучан. А у КДЮСШ-1 з Бахмута (Донецька обл.), котра слідує за чернігівцями – рівно стільки, як у лучан. Та все пояснюється просто: перша двійка команд зіграла по вісім матчів, а друга двійка – по шість. Так що і тут у 3-му турі ще ті очікуються сюрпризи.

Серед трійки лідерів юнаків 2005 р. н. однакова кількість зіграних у 2-му турі поєдинків, проте спостерігається незначний відрив: у збірної Херсонської області (м. Нова Каховка) – 19 очок; у КСЛІ з Києва – 18; у ДВУФК-МСДЮСШОР із Дніпра – 16.

Ймовірно, не вельми впевнено почувається лідер у категорії хлопців 2004 р. н. - КДЮСШ № 1 із Тернополя, у якого 26 очок. Бо він провів 9 матчів, а у КСЛІ з Києва – 8, а очок – 23.

На відміну від дівчат 2003 р. н., які гратимуть у березні фінальні ігри між собою, їхні ровесники-хлопці зійдуться в іграх 3-го туру. Тут, якщо не буде бажаних для вболівальників несподіванок, із лідером все ясно – столична КСЛІ-1 із 18-ма очками. А от друге, третє і четверте місця посідають команди із 15-ма очками - відповідно «Мотор»-ЗОДЮСШ» із Запоріжжя, теребовлянська ДЮСШ (Тернопільська обл.) і бахмутська КДЮСШ-1 (Донецька обл.). Хоча шанси останньої команди зменшують вісім проведених ігор, тоді як перелічена перша трійка відіграла лише по шість.

Утім, поточним лідерам слід очікувати гострої конкуренції не лише від найближчих переслідувачів, але й від аутсайдерів. Принаймні деякі з них випромінюють оптимізм і рішучість. Так, Геннадій Проценко, який тренує 13-річних житомирських «полісянок», на чиєму рахунку після двох турів лиш одне очко, запевнив, що його команда не збирається залишатися безпорадною: «Ми націлюємося здобути ще кілька очок і просунутися вгору у турнірній таблиці. Я не сумніваюся у своїх дівчатах!»

Не менш амбітний настрій продемонстрував і тренер хлопців-волейболістів 2005 р. н. з Бахмута (ДВУОР ім. С.Бубки) Олег Ковальов – команди, у якої взагалі нуль очок. Щоправда, у 3-му турі вона відіграє із суперниками, що перебувають не на лідерських щаблях: «Тож я і налаштовую своїх гравців нарешті здобути кілька очок». При цьому наставник зауважив, що вважає слабкість своєї команди явищем тимчасовим, адже та частина Донецької області, звідки традиційно поповнювався склад його училища, яке до відомих подій на сході країни базувалося саме у Донецьку, перебуває зараз під окупацією російсько-терористичних банд. «Ось тому нам не доводиться розраховувати на призові місця. Але сподіваюся, ми ще змусимо декого понервувати», - наголосив Олег Ковальов.

Вельми своєрідно описала налаштування своєї команди хлопців 2006 р. н. – ДЮСШ з Первомайська на Харківщині – тренер Надія Радченко: «Ми - молода команда, нам лише один рік. Тож не дивно, що поки не в лідерах. Але ми спуску не дамо нікому! Адже м’яч однаковий для всіх, а це означає, що й останній може стати першим».

Що ж, схоже, у 3-му турі справді можна очікувати будь-яких несподіванок. Бо м’яч дійсно однаковий для всіх…