2023 року жіноча збірна Туреччини виграла чемпіонат Європи, Лігу націй і здобула путівку на Олімпіаду.

Все це призвело до того, що у Міжнародний жіночий день у країні урочисто відкрили статуї Еди Ердем та Меліси Варгас.

Пам'ятник Ердем відкрили у Стамбулі поряд із спортивним комплексом “Фенербахче”. 36-річна блокуюча – легенда клубу та збірної Туреччини. Вона проводить у “Фенербахче” 16-й сезон (2008-2023). Вона допомогла клубу виграти Лігу чемпіонів (2012), клубний чемпіонат світу (2011), Кубок ЄКВ (2014) та шість титулів чемпіона Туреччини. Еда відображена у формі клубу, який замовив статую. При цьому під час її створення скульптор Пінар Октем Доган використала культову фотографію волейболістки, зроблену під час матчу чемпіонату Європи-2019.

eda erdem

“Це велика честь для мене. Я вітаю всіх жінок, які не здаються, захищають свої цінності та здійснюють мрії. Сподіваюся, що відкриття цієї статуї дасть маленьким дівчаткам сигнал, що все можливе. Якщо вийшло у мене, то вийде і у них”, – сказала Ердем у своїй промові.

eda erdem

Cтатую натуралізованої кубинки Варгас встановили у місті Чайкума.

Цікаво, що волейболістка провела лише один сезон у складі збірної Туреччини, ставши найціннішим гравцем Ліги націй та Євро-2023. Однако Варгас немає відношення до міста Чайкума. ЇЇ зареєстровано у місті Малатья, звідки родом президент федерації волейболу Туреччини Акіф Устюндаг. До речі, у ”Фенербахчі” вона грає під 44-м номером – це код міста Малатья.

“Справа не в місті, з яким ідентифікує себе Варгас і не лише у самій Варгасі. Наша мета – увічнити пам'ять про успіхи нашої національної збірної. Після перемоги у фіналі Євро нам на думку спала ідея монументалізувати цю подію. Я негайно зателефонував до свого друга-скульптора, який живе в Ізмірі. Мене дуже вразила знаменита фотографія Варгас, яка б'є по м'ячу, але монумент присвячений не лише їй, а й усій національній збірній”, – пояснив мер Чайкуми Бюлент Кантарджі.

Біля пам'ятника встановлено камінь із фотографіями гравців збірної Туреччини, а їхні імена вибиті на металевому серці, до якого прикріплено статую Варгас.

melissa vargas