Латвійський наставник продовжив угоду із львівським клубом ще на один рік.

Волейболісти львівського «Баркома-Кажани» завершили свій другий сезон у польській Плюс Лізі. Якщо у дебютному році вони посіли підсумкове 13 місце, то зараз фінішували на одну сходинку вище на 12 позиції. А ще, якщо порівнювати два сезони, то у нинішньому було більше позитивних емоцій. Про підсумки виступу своїх підопічних розповів головний тренер українського клубу латвійський фахівець Угіс Крастіньш.

Так, справді, цей сезон ми провели краще, ніж попередній. В груповому етапі набрали на 8 очок більше та здобули на п'ять перемог більше. При цьому змогли виграти у клубів з еліти чемпіонату Польщі, таких як нинішній фіналіст турніру і, до речі, фіналіст європейської Ліги чемпіонів «Ястшембски Вегель» 3:0 та ще й на його майданчику, «Закса» (Кендзежин-Козле), яка на той момент була ще чинним переможцем Ліги чемпіонів, 3:1 і теж у гостях, «Алурон Варта» (Заверце) 3:2, який став за підсумками групового етапу другим, а ще двічі виявлялися сильнішими за клуб «Індикпол-АЗС» з Ольштину, що пробився до вісімки найкращих, 3:2 та 3:0. Були і ще кілька добрих матчів та перемог. Але все ж таки, залишилася і якась частина незадоволеності.

Що ви маєте на увазі?

Ми дуже слабо зіграли як наприкінці першого кола, так і всього чемпіонату. Причому суперники у нас були з нижньої частини турнірної таблиці. За кілька турів до закінчення чемпіонату «Барком-Кажани» реально претендував на вихід до чвертьфіналу, і все було в наших руках. Але, на жаль, знову втратили важливі очки у матчах з аутсайдерами і зрештою зуміли завершити груповий етап лише на 11 місці.

Чому ж так сталося, що у лідерів вдавалося вигравати, а в іграх з командами, які в таблиці стояли нижче за вас, зазнавали невдач?

Я це питання сам собі ставив безліч разів, але однозначної відповіді на нього не знайшов. Швидше за все, на матчі із грандами польського волейболу та клубами, які стоять ближче до них, концентрація була дуже високою. Усім хотілося показати себе та довести, що й український клуб здатний перемагати. І хоча ми теж намагалися налаштовуватися на поєдинки із суперниками приблизно нашого рівня, тієї найвищої концентрації не вистачало. І, навпаки, опоненти вже розуміли, що «Барком-Кажани» – це грізна сила і будь-що хотіли нас обіграти.

vc barkom kazhany

А взагалі чемпіонат Польщі попереднього і нинішнього сезону сильно відрізнявся?

Я відзначив би, що загальний рівень ПлюсЛіги піднявся. І дуже у багатьох матчах, неважливо, зустрічалися лідери чи аутсайдери, була справжня боротьба. До еліти підтягнулися одразу кілька команд. Це «Алурон Варта» (Заверце), «Проект» (Варшава), в якому, до речі, дуже вдалий сезон провів гравець національної збірної України Юрій Семенюк, «Трефл» (Гданськ). Нагадаю, що варшав'яни, як і «Ресовія» (Жешув), ще й виграли цього сезону різні єврокубкові турніри. Водночас, трохи здали свої позиції згадувані вже «Закса» та «Скра» (Белхатув), які не зуміли пробитися до першої вісімки. Тому чемпіонат вийшов дуже цікавим та непередбачуваним.

Раніше, говорячи про нинішній склад «Баркома-Кажани», ви зазначали, що він був сильніший за попередній. Зараз ви підтверджуєте ці слова?

Так звичайно. У нас цього сезону були хороші легіонери – Денніс Петровс, Лучано Палонськи, Мойзе Гуйє, які відіграли загалом на високому рівні. Плюс українські волейболісти Василь Тупчий, Ілля Ковальов, Владислав Щуров, Ярослав Пампушко також у переважній більшості матчів діяли вдало. Тож суперники нас поважали і, як я вже сказав, налаштовувалися на український клуб дуже серйозно.

У стикових матчах за підсумкові 11-12 місця у складі львів'ян не виявилося Лучано Палонськи і було видно, що його вочевидь не вистачає. У чому причина його відсутності?

Вже після закінчення групового етапу до нас звернулося керівництво французького клубу «Тур», де до цього виступав Лучано, до речі, тоді ще разом із українцем Дмитром Терьоменком, щоб Палонськи допоміг в іграх плей-оф чемпіонату Франції. Ми увійшли в їхнє становище і відпустили гравця. Довелося попрощатися з ним раніше, адже контракт Палонськи з «Баркомом-Кажани» добіг кінця. Разом із аргентинським волейболістом вже точно нашу команду залишить і Мойзе Гуйє, який перейде до італійської «П'яченци». Бажаємо хлопцям подальших успіхів у нових клубах.

vc barkom-kazhany

А Вам надходили пропозиції від польських клубів?

Так, надходили, не приховуватиму. Але того ж періоду я вже вів переговори про нову угоду з «Баркомом-Кажани» і вирішив залишитися в українській команді. Постараємося добре підготуватися до нового сезону, провести селекційну роботу і виступити ще краще.

Вже було оголошено, що Вас у збірній України замінить аргентинський наставник Рауль Лосано. Стежитимете за нашою збірною і при можливості будете допомагати їй?

Це сто відсотків, навіть не обговорюється. Ми провели величезну роботу з командою, досягли непоганих результатів і дуже хотілося б, щоб вони стали ще кращими. Щодо Рауля Лосано, то ми з ним вже зустрічалися та обговорили низку поточних питань. Тож дуже хочу побажати збірній України успішно виступити у Золотій Євролізі та постаратися пробитися до Ліги націй.

vc barkom-kazhany