Капітан ВК “Прометей” Віталій Щитков – про єврокубки, Флавіо Гулінеллі та чемпіонський сезон.

Єврокубки

– Давай поговоримо про єврокубкові матчі. Наскільки цей сезон був вдалим для “Прометея” на європейській арені?

– Я б не сказав, що супер вдалим, але і не провальним. Цікаво було поборотися за путівку в Лігу чемпіонів. Подивитись рівень інших команд і зрозуміти на що ми здатні. В цілому, ми провели багато матчів з європейськими командами і програли всього три гри з сильним суперником. Я задоволений виступом у єврокубках. Зрозуміло, що могли пройти далі і були дуже хороші шанси, але це спорт – вийшло як вийшло.

– Ви так сенсаційно здолали “Фенербахче” у першому матчі в Румунії. Чому так погано зіграли у Стамбулі?

– Я думаю, що ми слабувато підготувалися. Ряд гравців були після першої гри травмовані. Це і не дозволило вести повноцінні тренування і підготовка до другого матчу вийшла не настільки гарною, як до першого.

– Що “Прометею” дала участь у єврокубку?

– Безумовно, це хороший досвід! На жаль, не буває так що заявився і відразу дійшов до фіналу. Треба намагатися частіше грати на міжнародній арені. Тоді це принесе бажані плоди.

vitaliy shchytkov

Флавіо Гулінеллі

– Як змінилася команда з приходом на пост головного тренера італійського фахівця Флавіо Гулінеллі?

– Я вважаю, і, напевно, вся команда вважає, що це пішло нам тільки на користь. У нас стало менше травм, скоріше їх зовсім вже не було під кінець сезону. Моральний дух команди піднявся в роботі з таким фахівцем. Ну і у всіх елементах ми теж пристойно додали: ігрових, тактичних, технічних, фізичних. Це і привело нас до чемпіонства!

– Якщо спостерігати за Флавіо, він завжди щось наспівує, завжди індивідуально щось підказує гравцям, підтримує тактильний контакт з гравцями. Як це впливає саме на тебе? Чи подобається тобі такий підхід?

– Так, він любить пожартувати, спілкуватися, наспівувати. Такий милий дідусь-італієць (посміхається). Він схиляє до себе як людина і безумовно є грамотним фахівцем. З ним можна поспілкуватися про життя, про сім'ю, про волейбол. Він багато всього знає і завжди дасть потрібну пораду. При цьому він дуже вимогливий. Якщо ти працюєш на тренуванні, то він тобі допоможе стати краще, якщо ти прийшов не готовий, то обов'язково отримаєш зауваження. Але в цілому нам дуже пощастило з такою людиною і фахівцем!

– Коли ви програли фінал кубку України, пам’ятаєш, що сказав Флавіо?

– Наскільки я пам'ятаю, то сказав, що нам не вистачило 1-2 м'ячі, щоб виграти кубок, хоча все було в наших руках. І що трохи не вистачило тієї підготовки до якої ми підійшли на фінал чемпіонату. Якщо б ми почали працювати з ним раніше, то, можливо, кубок був би наш!

– А якою була розмова після третього фінального матчу Суперліги-Дмарт, у якому переміг суперник (2:3)?

– Це була дуже проста розмова. Навіть не аналіз, не перегляд відео та статистики. Ми просто сіли і поспілкувалися, обмінялися думками. Він знайшов правильні слова, щоб мене трохи заспокоїти і сказав, що все буде добре і ми знаємо, де нам потрібно додати, щоб виграти це чемпіонство! Так і вийшло!

vc prometey

Суперліга-Дмарт 2023-2024

– Тобі не здається, що ваше гасло, яке з’явилося перед фіналом минулого сезону “Ми – “Прометей”, Ми – Чемпіони!” стало пророчим?

– В тому році це добре нас мотивувало до першого довгоочікуваного чемпіонства. Цього ж року втратили два трофеї, тому наш коронний девіз ми кричали після фінальної гри, коли ми це заслужили!

– Я не пригадую матчу у цьому сезоні, в якому б ти не брав участі. Кожен матч – стартовий склад. Як ти витримав такі фізичні та психологічні навантаження?

(посміхається) Здивований, що ви це помітили. Витримав за допомогою правильній психології та правильним фізічним навантаженням. Мене підтримував Флавіо, мої партнери по команді надавали мені підтримку, моя дружина говорила мені, що я кращий і що я повинен допомагати своїй команді, вести їх за собою і бути лідером. Правильний психологічний і фізичний підхід до себе робив мене сильніше від гри до гри. Ось так і витримав (посміхається).

– В цьому сезоні на трибунах були присутні вболівальники. Як вплинули вони на “червоно-білих” у фіналі?

– Дуже приємно грати в присутності вболівальників, ще й якщо вони так підтримують команду, як на фіналі. Вони дають додаткову енергію заряджають нас і не дають розслабитися. Хочеться щоб частіше трибуни заповнювалися по-максимуму. І загалом частіше ходили на волейбол!

– Спочатку програли Суперкубок, потім Кубок України. Як це впливало на команду, та, зокрема, на твій психологічний стан?

– Звичайно, я після кожної поразки дуже засмучуюсь. Я злюся, трохи “йду у себе”. Інші гравці в нашій команді теж приймають поразку болісно. Але у нас є хороший наставник і хлопці знають, що опускати руки не можна, а треба працювати ще більше. Так воно і вийшло! Ми не здалися, а навпаки зробили свою роботу краще і виграли чемпіонство.

– У фіналі після ейсу Станковича, який став крапкою у матчі, ти побіг обіймати свою дружину. Чому?

– Для мене цей сезон особливий. Було багато злетів і падінь, багато змін, були як хороші моменти так і не дуже. Але моя кохана дружина завжди була поруч. Вона – моя опора і підтримка! Тому, перш за все, я розділив свої емоції і перемогу саме з нею!

olena rudyk and vitali shcytkov

“Прометей”

– Ти прийшов до клубу ще в 2021 році. За цей час – участь у єврокубках, два чемпіонства, легіонери, тренер зі світовим іменем. Чи думав, що “Прометей” буде так розвиватися і мати такий результат?

– Коли я переходив у “Прометей”, я бачив у цьому клубі великі амбіції. Я знаю, що Володимир Михайлович Дубинський завжди хотів щоб “Прометей” сяяв на європейських аренах! Тому така думка була у мене в голові. Я вірив, що клуб буде розвиватися і брати участь у єврокубках, відповідно боротися і за золоті медалі в національному чемпіонаті. Тому все пов'язано, крок за кроком ми знаходили нових гравців, легіонерів, і тренера з великим ім'ям.

– Що або кого вважаєш сильною стороною “Прометея”?

– Це дружний і сімейний колектив. Робота всього клубу, персоналу, тренера і гравців, організація. Цього року була дуже хороша атмосфера, як у роздягальні, так і на майданчику і за її межами. Повторюся: правильно підібраний колектив і величезна виконана робота на тренуваннях привели нас до такого результату.

– Капітанство тебе не обтяжує?

– Я вже звик до цієї ролі. Так, є ще моменти, де я можу вирости як капітан. Але в цілому справляюся з цією посадою. Головне підтримувати порядок та позитивний настрій у команді і все буде добре!

– Яким ти бачиш “Прометей” у наступному сезоні?

– Я сподіваюся, що в наступному році ми станемо ще сильнішими, зможемо виграти більше титулів для “Прометея”!

vc prometey
Фото: pvlu.org