В Івано-Франківську відбувся другий матч чоловічої збірної України у рамках групового етапу Золотої ліги-2018. Підопічні Угіса Крастіньша у трьох сетах перемогли збірну Словенії.

УКРАЇНА – Словенія

3:0 (25:23, 25:23, 25:18)

Статистика матчу

ВІДЕО МАТЧУ

Стартовий склад збірної України: №5 Олег Плотницький (капітан), №3 Євген Кісілюк, №6 Максим Дрозд, №9 Володимир Ковальчук, №10 Юрій Семенюк, №13 Василь Тупчій, №12 Денис Фомин (ліберо).

Головний тренер: Угіс Крастіньш.

Стартовий склад збірної Словенії: №1 Томчек Штерн, №4 Ян Козамернік, №6 Матія Джереб №11 С. Шталєкар? №12 Ян Клобучар (капітан), №14 Зіга Штерн, №3 Урбан Томан (ліберо).

Головний тренер: Само Міклавц.

Початок матч був рівним. Але згодом два результативні блоки словенців вивели їх трохи вперед 3:6. Перевага словенців трималася майже половину сету (8:11), але ейс і атака Плотницького та власні помилки збірної Словенії змусили Само Міклавца взяти тайм-аут – 11:11. Рівна гра тривала недовго (15:15), словенські нападники все частіше "цілилися" в аут, що було на руку українцям - 18:15. За рахунку 23:19, гравець словенської команди зазнав невеликої травми, це спровокувало перерву у грі. У цей час на майданчику на подачу вийшов MVP суперліги України 2017\18 Владислав Діденко. Семенюк з Тупчієм відпрацювали на блоці і 24:19. Догравальник суперників Зіга Штерн складати зброю не збирався та заробив ейс 24:21. Наставник українці вирішив, що перерва не завадить його підопічним. Штерн продовжував завдавати проблем своєю подачей, а це не давало українцям реалізувати відмінну атаку – 24:23. І знову перерва наставника національної збірної України. І знову на подачі Штерна недвалий прийом та відсутність сильної атаки. Словенці майже наздогнали суперників і, навіть намагалися перевести сет у більше-менше, але непрозуміння на майданчику призвело до 25:23 на користь України. 8 очок та 88% в атаці на рахунку капітана Плотницького, 4 очки у діагональнго Тупчія. У словенців з 6 пунктами відзначився Зіга Штерн.

У другому сеті одразу організувати бодай якийсь відрив ніхто не спромігся - 6:6, але згодом атака капітана словенської команди та дві помилки українців і на табло світилося 6:9 на користь гостей. Угіс Крастіньш вирішив, щось змінити на майданчику. Замість Євгена Кісілюка з‘явився Ілля Ковальов. Рахунок 8:12 не задовольняв ні команду, ні головного тренера, тож черговий тайм-аут був останньою надією на порятунок у цьому сеті. Вдалі атаки та блок Максима Дрозда зрівняли рахунок 12:12. Команди продовжували йти рівно до кінця сету – 23:23. Саме кінцівка визначає в кого сильніше нерви – атака в аут Матея Кока та ейс Василя Тупчія і знову 25:23 та 2-0 на користь української збірної.

Потужні подачі Володимира Ковальчука, ейс все того ж Тупчія та відмінна гра у захисті не залишили шансів підопічним Само Міклавца - 10:3. Ця перевага тільки додавала сміливості діям нашої команди – 14:5. Словенці інколи апелювали до судів, але, як кажуть, все було в рамках дозволеного. Впевнені 25:18, і не менш впевнена перша "суха" перемога української збірної у Золотій лізі-2018!

Найрезультативнішим гравцем матчу став капітан нашої команди Олег Плотницький. На його рахунку 19 очок (3 ейси, 2 блоки) (64%). У збірній Словенії 17 очок (1 ейс, 1 блок) заробив Тончек Штерн. Також відзначимо у складі збірної України Василя Тупчія, який зробив 2 ейси та 1 блок, а загалом приніс команді 14 очок (73%).

До групи Б, крім України та Словенії, увійшли Туреччина та Нідерланди. Туреччина на тай-брейку перемогла збірну Нідерландів - 3:2.

Турнірна таблиця групи Б Золотої ліги-2018:

group b

Наступний суперник української збірної збірна Нідерландів. Матч відбудеться 26 травня о 18:00 (за київським часом) у місті Апельдорн (Нідерланди). Посилання на відео-трансляцію матчу ви зможете знайти на сайті volleyball.ua.