Національна збірна України з волейболу зіграє у Лізі націй-2025 – у найпрестижнішому комерційному турнірі збірних.

Міжнародна федерація волейболу (ФІВБ) розширила кількість учасників Ліги націй до 18 збірних. Тому, одна команда мала шанс відібратися на турнір за світовим рейтингом. З тих, хто ще не грає у Лізі націй, найвище місце у рейтингу якраз у збірної України (14 місце).

rankimg men volleyball

У сезон українці зайшли із рейтингом 197,6. У Бельгії він був 182,2. Ці команди були головними претендентами на вихід до Ліги націй за світовим рейтингом.

Завдяки успішному виступу у Євролізі українці збільшили відрив від Бельгії до 20,46 бала. Він би зник лише у разі поразки українців від Чилі у чвертьфіналі Кубка претендетів-2024 та трьох впевнених перемог Бельгії. Але ні того, ні іншого не сталося. Українці програли (2:3) у півфіналі Бельгії та Єгипту (2:3) у матчі за третє місце, але все одно зберегли своє 14-те місце у світовому рейтингу. Завдяки цьому вони разом із переможцем Кубка претендентів – Китаєм – вирушають до Ліги націй-2025. Залишилась у турнірі та Туреччина.

У жінок через Кубок претендентів до Ліги націй пробилася Чехія, а за рейтингом – Бельгія.

У Лізі націй-2025 під час кожного із трьох ігрових тижнів буде три групи по шість команд (раніше було дві групи по вісім команд). Кількість ігрових днів скоротиться із шести до п'яти. При цьому після двох ігрових тижнів у всіх збірних буде двотижнева перерва. Загалом, кожна команда проведе на груповому етапі по 12 матчів – як і раніше. Далі вісім найкращих команд розіграють медалі у “Фіналі восьми” із матчами навиліт.