Один із найсильніших клубів Аргентини “Сан-Хуан” (UPCN San Juan Voley Club) оголосив про зупинення виступів у чемпіонаті країни на невизначений термін.

“Сан-Хуан” 13 разів за останні 14 років грав у фіналі чемпіонату Аргентини, вигравши дев'ять чемпіонських титулів. Крім того, клуб двічі ставав чемпіоном Південної Америки (2013, 2015) та двічі бронзовим призером клубного чемпіонату світу (2015, 2016).

“З величезним сумом, але з упевненістю в тому, що клуб не мав іншого шляху, я оголошую, що ми не продовжуватимемо участі в аргентинській волейбольній лізі, – заявив президент “Сан-Хуана” Хосе Вілья. – Ми рекордсмени ліги за кількістю перемог і залишимося такими ще довгий час. Однак нашої боротьби недостатньо, щоб перемогти централізм клубів Буенос-Айреса, а також систему змагань, яку застосовує ліга, яка суперечить тому, чого ми хочемо”.

Клуб із Сан-Хуана незадоволений форматом проведення чемпіонату. Учасники турніру в регулярному сезоні грають за туровою системою, збираючись на матчі у різних містах. Минулого сезону п'ять із восьми турів пройшли у Буенос-Айресі, два – у Тукумані та один – у Формозі. “Сан-Хуан” з моменту відкриття нової арени наприкінці 2021 року зіграв лише десяток домашніх матчів. “Сан-Хуан” звинувачує лігу у фаворитизмі до свого головного суперника – столичного клубу “Сьюдад”.

“Від аргентинської ліги залишилася одна назва, це не що інше, як ліга Буенос-Айреса. Турнір із парою гостей. Туровий формат не дозволяє клубам регулярно грати перед своїми вболівальниками, як це буває у національних чемпіонатах по всьому світу. Крім того, система змагань економічно невигідна через витрати на проїзд та проживання. Туровий формат завдає економічних збитків та віддаляє вболівальників від волейболу. Саме тому ми вирішили не брати участь в аргентинській лізі. Я хотів би сказати, що ми скоро повернемося, але я не знаю, коли це станеться”, – сказав Вілья у своєму зверненні.

Ліга посилається на те, що формат турніру було прийнято голосуванням клубів: 8 проти 2. Щоправда, п'ять із них входять до провінції Буенос-Айрес. У наступному чемпіонаті Аргентини зіграють не 11, а 10 клубів.