Стали відомі всі 12 жіночих збірних, які зіграють на Олімпіаді-2024.

Нагадаємо, що шість команд потрапили до Парижа ще минулого року завдяки успішному виступу у кваліфікації. Це Бразилія, Домінікана, Польща, Сербія, США та Туреччина. Вони приєдналися до команди-господарки олімпійського турніру – Франції.

Ще п'ять команд потрапили на Олімпіаду зі світового рейтингу. Одне місце було заброньовано за найкращою африканською збірною. Нею стала Кенія.

Доля чотирьох олімпійських путівок залежала від виступу команд у Лізі націй – кожен матч впливав на світовий рейтинг.

Нарешті, всі володарки путівок на Олімпіаду вже визначились. Це Італія, Японія, Китай та Нідерланди.

На путівку до Парижа до останнього претендували канадки, але у найважливішому матчі програли Нідерландам (0:3). Помаранчеві отримали +9,84 бали у світовий рейтинг, канадки стільки ж втратили. Канаду врятувала б сьогоднішня поразка Нідерландів від Кореї, але сенсації не відбулося – голландки здобули “суху” перемогу.

Світовий рейтинг матиме значення і на жеребкуванні олімпійського турніру. 12 учасників уперше буде розбито не на дві, а на три групи. Першу очолить Франція. Другу та третю – найкращі за рейтингом збірні. Інші будуть розбиті по групах за допомогою жеребкування. Спочатку по групах розподілять команди із рейтингом 4–5–6, потім із рейтингом 7–8–9. Зрештою, у третьому кошику для жеребкування команди з рейтингом 10–11–12.

Жеребкування жіночого турніру пройде у Бангкоку 19 червня – за день до старту “Фіналу восьми” Ліги націй.

olympic games 2024 voleyball