26 червня в Києві відбулася нарада керівників чоловічих і жіночих клубів Професіональної волейбольної ліги України сезону 2024/25.

На ній не обійшлося без неприємної новини: Володимир Дубинський заявив про свою відставку з посади президента ПВЛУ.

На першій нараді клубами було одноголосно прийнято рішення не переводити Федерації волейболу України кошти від ПВЛУ за проведення чемпіонатів сезону 2024/25. У громадській спілці залишаться і гроші за ліцензування іноземних гравців — раніше вони також йшли ФВУ. Лист з відповідним зверненням Ліга вже відправила до Виконкому ГО ФВУ. Також команди отримали проєкти календарів матчів на сезон 2024/2025, проговорено і ряд змін в Регламенті, Положенні та Дисциплінарному кодексі.

2 липня робота продовжилася, проте в режимі відеоконференції. Президенти майже всіх клубів звернулися до Володимира Дубинського з проханням залишитися на посаді і виконувати свої функції. Він погодився!

 Дуже вражений такою потужною підтримкою! Рішення покинути свою посаду було прийнято з ряду причин та подій, які останнім часом відбуваються навколо українського волейболу. Можливо емоційно це було зроблено. Але, коли отримав листи від клубів, я відчув довіру та підтримку, і не міг вчинити інакше, тому вирішив залишитися. Ми разом розпочали шлях розвитку українського волейболу, і зупинятися на цьому в такий важкий для нашої країни час не маємо жодного морального права. Продовжуємо працювати в сезоні 2024/2025-го років. Після цього буде проведено конференцію, і буде обраний новий президент ПВЛУ. Вдячний вам за довіру! Також дякую ЗСУ за вашу важку щоденну працю! За відданість і відвагу! За те, що продовжуєте боронити нашу неньку від загарбників! Слава Україні! Слава ЗСУ!,  звернувся Володимир Михайлович до волейбольної спільноти.

Цього дня було остаточно затверджено важливі організаційні питання: регламент і терміни проведення змагань, нові міста, суми заявочних внесків тощо.

Заявочний внесок 

Одне із перших питань на нараді стосувалося сум заявочного внеску команд. Наприклад, для клубів-новачків вони взагалі відсутні. Ініціатива була підтримана клубами для збереження та розвитку всього українського волейболу.

Учасники жіночої та чоловічої Суперліг сезону 2024/25

Жіночий турнір

У чемпіонаті України серед жіночих команд Суперліги сезону 2024/25 виступлять сім колективів, серед яких один дебютант — трускавецька “Нафтуся”. Під великим питанням була участь у змаганнях чинного віцечемпіона “Аланти”. 

 Ми отримали листа від дніпровського клубу. В ньому йшлося про те, що “Аланта” знімається з чемпіонату через відсутність фінансування. Однак знайшовся інший інвестор, який готовий зберегти команду. За це йому велика вдячність і пошана! В неї буде нова назва, проте залишаться всі нинішні волейболістки, тренерський склад. На жаль, у зв'язку зі складним фінансовим положенням Ліга не дорахується “Регіни-МЕГУ-ОШВСМ” з міста Рівне, - заявив Андрій Льопа, генеральний директор чемпіонату. 

Усі команди-учасниці Суперліги 2024/25: ВК “Нафтуся” (Трускавець), СК “Балта” (Балта), ВК “Добродій-Медуніверситет-ШВСМ” (Вінниця), “Галичанка-ЗУНУ” (Тернопіль), СК “Прометей” (Дніпро), ВК “Буковинка” (Чернівці), “Аланта” (Дніпро) – нову назву буде запропоновано до 15 липня.

Чоловічий турнір

У чоловіків теж не обійшлося без новачків  це МСК “Дніпро” (Черкаси) і ВК “Поділля” (Хмельницький). До того ж “Юридична академія” і ВСК “Буковина” вирішили об'єднати спільні зусилля та створити одну команду, остаточна назва якої стане відома пізніше. 

Таким чином, у чемпіонаті України серед чоловічих команд Суперліги 2024/25 візьмуть участь десять клубів: МСК “Дніпро” (Черкаси), ВК “Поділля” (Хмельницький), ВК “МХП-Ладижин” (Вінниця), “Буревісник-ШВСМ” (Чернігів), ВСК “Буковина-Юридична академія” (Чернівці), “Поліція охорони-ЗУНУ-Динамо” (Тернопіль), ВК “Прометей” (Дніпро), “Епіцентр-Подоляни” (Городок), ВК “Житичі-Полісся” (Житомир), Збірна Полтавської області ВК “Решетилівка” (Решетилівка).

Регламент змагань і терміни проведення 

У сезоні 2024/25 поєдинки проводитимуться в залах відповідно до Технічного розділу “Регламенту ПВЛУ” та за умов дотримання всіх вимог безпеки. У будні дні матчі розпочинатимуться о 16:30 та 19:30. В суботу та неділю  о 12:00 та 15:00. При проведені однієї гри у вихідний день (субота, неділя) — 13:00.

Жіноча Суперліга

Жіночі змагання складатимуться з двох етапів: попереднього і фінального. Перший з них буде проводитися з 18 вересня 2024 по 16 лютого 2025 років у три кола за туровою системою. Фінальний етап — з 28 лютого по 6 квітня 2025 року. Старт чемпіонату заплановано на 18-20 вересня в Балті та 21-22 вересня в Чернівцях.

Дві перші команди за результатами попереднього раунду напряму вийдуть до півфіналу Суперліги. Водночас колективи, які розташуються на 3-6 позиціях, кваліфікуються до чвертьфіналу: третє місце гратиме з шостим, а четверте — з п'ятим до двох перемог. Півфінали також триватимуть до двох звитяг. Натомість фінал і серія за бронзові нагороди складатимуться з п'яти зустрічей до трьох перемог. 

Колективи, які програли в 1/4 фіналу, зіграють за 5-6 місця до трьох вікторій. На останню команду елітного дивізіону чекатимуть перехідні матчі зі срібним призером Вищої ліги за право виступати в Суперлізі наступного сезону. Серія буде проводитися за принципом плей-оф з п’яти протистоянь до трьох перемог. 

Чоловіча Суперліга

Чоловічі змагання проводитимуться у два етапи: попередній (з 12 вересня 2024 по 23 лютого 2025 років) у два кола за туровою системою і фінальний (з 6 березня по 13 квітня 2025 року). Розіграш Суперліги стартує 12-13 вересня в Чернівцях, 14-15 вересня в місті Городок і ще одна гра першого туру запланована на 15 вересня в Решетилівці. 

За результатами попереднього етапу, перші дві команди автоматично потраплять до півфіналу. Учасники чемпіонату, які в турнірній таблиці розташуються на 3-6 сходинках, вийдуть в 1/4 фіналу: третє місце гратиме з шостим, а четверте  з п'ятим до двох перемог. Як і у жінок, півфінали гратимуть до двох звитяг. Натомість фінал і серія за бронзові нагороди складатимуться з п'яти зустрічей до трьох перемог. 

На команд із 7 по 10 позиції чекає фаза плей-ауту. Ігри відбуватимуться в одне коло і два тури. Розклад матчів складатиметься за таблицею Бергера відповідно до зайнятих позицій. Клуби-невдахи чвертьфіналів зіграють за 5-6 місця до трьох вікторій.

Колектив, який посяде 10 місце в Суперлізі, змушений буде грати перехідні матчі за право лишитися в еліті на наступний сезон. Його суперником стане друга команда Вищої ліги. Поєдинки проводитимуться за принципом плей-оф з п’яти протистоянь до трьох перемог. 

Варто додати, що на всіх іграх жіночої та чоловічої Суперліг діятиме процедура відеоперегляду з можливістю перегляду торкання блоку, сітки, торкання майданчику і т.д.

Суперкубок України

У матчі за Суперкубок візьмуть участь два клуби  переможець чемпіонату та володар Кубку України. Доля трофею вирішуватиметься з однієї гри. Якщо обидва турніри виграв один і той же колектив, то змагання будуть проводитися між чемпіоном країни та командою-фіналісткою Кубку України. 

Подібна ситуація вийшла в жінок, де домінує СК “Прометей”. Саме тому “червоно-білі” зіграють з “Алантою”, в якої, як ми відзначали раніше, буде інша назва. У чоловіків же за Суперкубок позмагаються ВК “Прометей” (чемпіон країни) та “Епіцентр-Подоляни” (володар національного Кубку).

Команда, яка бажає прийняти матч Суперкубка України 2024, має внести на рахунок ГС ПВЛУ певну суму (чоловічі команди). Даний внесок піде на розвиток і підтримку як самих клубів, так і волейболу в цілому в рамках ПВЛУ. Господар турніру визначиться до 15 липня.