Нещодавно міжнародна федерація волейболу (ФІВБ) повідомила, що з 2025 року на чоловічих та жіночих чемпіонатах світу гратимуть не по 24, а по 32 команди.

Команди будуть поділені на 8 груп по 4 команди. По дві найкращі команди з кожного квартету вийдуть до 1/8 фіналу. Жеребкування групового раунду відбудеться 14 вересня.

Першими учасниками турніру стали господарі змагань та чинні чемпіони, а також по три топ-збірні п'яти континентальних чемпіонатів. Решта інших команд-учасників визначалася за світовим рейтингом станом на 30 серпня 2024 року.

Чоловіча збірна України посідає 14-ту сходинку, а жіноча команда  18-ту. А отже гарантували собі путівку на чемпіонат світу-2025.

Чоловічий чемпіонат світу-2025 пройде на Філіппінах з 12 по 28 вересня, а жіночий  у Таїланді.

Команди-учасники чоловічого чемпіонату світу-2025:

Чинні чемпіони: Італія

Азія: Філіппіни (господарі турніру), Японія, Іран, Катар, Китай, Республіка Корея

Південна Америка: Аргентина, Бразилія, Колумбія, Чилі

Північна та Центральна Америка: США, Канада, Куба

Африка: Єгипет, Алжир, Лівія, Туніс

Європа: Італія (чинні чемпіони), Польща, Словенія, Франція, Німеччина, Сербія, Нідерланди, УКРАЇНА, Бельгія, Туреччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Фінляндія, Румунія.

Команди-учасники жіночого чемпіонату світу-2025:

Азія: Таїланд (господарки турніру), Китай, Японія, В'єтнам

Південна Америка: Бразилія, Аргентина, Колумбія

Північна та Центральна Америка: Домініканська Республіка, США, Канада, Пуерто-Рико, Куба, Мексика

Африка: Кенія, Єгипет, Камерун

Європа: Сербія (чинні чемпіонки), Туреччина, Нідерланди, Італія, Польща, Німеччина, Бельгія, Чехія, УКРАЇНА, Франція, Болгарія, Швеція, Словенія, Словаччина, Іспанія, Греція

fivb world championship 2025

Нагадаємо, що попередній чоловічий чемпіонат світу-2022 пройшов у Польщі та Словенії. Переможцем турніру стала Італія. Чоловіча збірна України сенсаційно вийшла у чвертьфінал турніру, де поступилася Словенії (1:3) і в результаті посіла сьоме місце.

Жіночий ЧС-2022 прийняли Нідерланди та Польща. Чемпіонками стали сербські волейболістки.

Також зазначимо, що в 2025 році чоловіча збірна України також зіграє у Лізі націй – найпрестижнішому комерційному турнірі.